(Orthopedische) Manuele Therapie

 

De (Orthopedisch) Manueeltherapeuten binnen ons team zijn: Bert HartstraMartine van Iren-EgbertsSaskia Kuindersma en Hilde Oosterhuis-Reitsema

 

Bij de (Orthopedisch) Manueel Therapeut kunt u terecht voor de behandeling van veel verschillende klachten. (Orthopedische) Manuele Therapie is met name geschikt voor het behandelen van klachten die naast pijn, samen gaan met het slechter kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten. Het effect van (orthopedische) manuele therapie merkt u normaal gesproken direct; uw houding en de functie van uw gewrichten en spieren voelen duidelijk beter aan en het bewegen gaat u stukken makkelijker af.

 

Wanneer gaat u naar een (Orthopedisch) Manueel Therapeut?

U kunt met veel lichamelijke klachten naar een (Orthopedisch) Manueel Therapeut. Maar met name bij onderstaande klachten kunt u beter naar een (Orthopedisch) Manueel Therapeut gaan:

 • wanneer u hoofd- en nekpijn heeft;
 • bij bepaalde vormen van duizeligheid waar u met name last van krijgt wanneer u uw nek beweegt;
 • kaakklachten (eventueel i.c.m. nekklachten), waarvoor uw tandarts geen oorzaak voor kan vinden;
 • bij nek- en schouderklachten, waarbij u eventueel ook uitstraling heeft tot in de armen;
 • elleboog-, pols- en handklachten;
 • klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn;
 • u heeft lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de bil en/of been;
 • heup-, knie-, enkel- en voetklachten;
 • klachten na een ongeval;
 • klachten na verstuiking;
 • klachten t.g.v. (langdurige)overbelasting van het houding- en bewegingsysteem.

Tijdens het onderzoek bij uw eerste afspraak moet blijken of de (Orthopedisch) Manueel Therapeut ook uw klacht(-en) kan verhelpen. Wilt u weten wat de (Orthopedisch) Manueel Therapeut voor uw klachten kan betekenen? Klikt u dan hier.

 

Vergoedingen

Behandelingen door (Orthopedisch) Manueel Therapeuten worden door de meeste verzekeraars volledig vergoed. U heeft geen verwijzing nodig van de huisarts. Wel moet u even in uw eigen polis nakijken of u een aanvullende verzekering heeft.

 

(Orthopedische) Manuele Therapie

De (Orthopedisch) Manueel Therapeut is een specialist op het gebied van diagnostiek bij en behandeling van stoornissen van het houdings- en bewegingsapparaat. Zijn specifieke deskundigheid is gebaseerd op een, postacademiale of postuniversitaire opleiding, waarvoor de opleiding fysiotherapie of geneeskunde de basis vormt. (Orthopedische) Manuele Therapie is een vorm van onderzoek en behandeling van functiestoornissen van gewrichten, spieren en zenuwmobiliteit waarbij, na analyse van het individuele bewegingsapparaat, getracht wordt door het uitvoeren van specifieke mobilisaties en manipulaties aan gewrichten, spieren en zenuwen de van functies van alle bewegingsketens van het menselijk lichaam te optimaliseren. De behandeling wordt ondersteund met adviezen, oefentherapie en instructie (b.v. huisoefenschema). Als er sprake is van een te bewegelijk gewricht kan de orthopedisch manueeltherapeut met specifieke trainingsadviezen voor het zenuw/spiersysteem de patiënt leren zijn/haar gewricht te beheersen. Naast het verbeteren van de functie van de gewrichten, spieren en bewegelijkheid van zenuwen, is het optimaliseren van houding en beweging in werkzaamheden, sport en hobby’s van groot belang. Tevens zal de (orthopedisch) manueeltherapeut u adviseren hoe u uw klachten kunt voorkomen.

 

Behandeling

Het is niet nodig de huisarts of specialist te raadplegen voorafgaande aan een (Orthopedisch) Manueel Therapeutisch consult. Het (Orthopedisch) Manueel Therapeutisch onderzoek bestaat uit een oriënterend gesprek en een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Het doel hiervan is om de functiestoornissen, waaruit de klachten zijn ontstaan, c.q. de klachten die het gevolg zijn van functiestoornissen, te analyseren. Als na onderzoek blijkt dat aanvullende diagnostiek (zoals b.v. röntgen, bloedonderzoek, enz.) of aanvullende therapie wenselijk is, wordt contact opgenomen met de (huis)arts.

 

Klik hier om de patiënteninformatiefolder te bekijken.