Musculoskeletale echografie

 

De musculoskeletaal echografist binnen ons team is Jorinde van der Laan

Echografie is een onderzoekmethode om met behulp van ultrageluid een deel van de anatomie en pathologie van het menselijk lichaam in beeld te brengen. In onze praktijk gebruiken wij de Philips ClearVue 550. Echografie is bekend geworden van de toepassing bij zwangere vrouwen. Met behulp van echografie kan inzicht verkregen worden in onder andere gewrichten, banden, pezen (scheuren en kalkafzettingen) en spieren. De echografie van het bewegingsapparaat kan zowel diagnostisch of tijdens de behandeling als evaluatiemiddel ingezet worden. In onze praktijk zien wij echografie als toevoeging op de reguliere zitting fysiotherapie dan wel manuele therapie en zullen wij geen aanvullende kosten in rekening brengen bij u of uw zorgverzekeraar.

 

Wanneer gebruik je echografie?

Met behulp van echografie kan inzicht verkregen worden in gewrichten, pezen en spieren en de contouren van de botten. Dit kan diagnostisch gebruikt worden bij:

  • Schouder: slijmbeursontstekingen, pees- en spierbeschadigingen/-scheuren, botafwijkingen en verkalkingen
  • Elleboog: tenniselleboog, golferselleboog en  peesbeschadigingen
  • Pols: carpaaltunnel syndroom, peesbeschadigingen en kleine fissuren of avulsiefracturen 
  • Heup: slijmbeursontstekingen, kapsel en  peesbeschadigingen
  • Knie: kniepees, kniebanden en  peesbeschadigingen
  • Enkel: gewricht, enkelbanden, peesbeschadigingen en kleine fissuren of avulsiefracturen 
  • Achillespees: scheuren en ontstekingen
  • Algemeen: spierscheuren en peesbeschadigingen

 

Echografie als evaluatiemiddel

Met echografie kan gekeken worden of in welke mate spierscheuren wel of niet zijn hersteld. Dit geeft ons inzicht of het behandelplan wel of niet gewijzigd moeten worden en wat de prognose is.

 

Behandeling shockwave

De combinatie echografie en behandeling shockwave komt vaak voor. Kalkafzettingen kunnen met behulp van echografie in beeld worden gebracht en daarna kan shockwave, specifiek en lokaal toegepast worden om het gebied te behandelen. Na een aantal keren shockwave kan met behulp van echografie gekeken worden of de mate van kalkafzetting veranderd is. Shockwave gebruiken wij onder andere bij kalkafzettingen in de schouder, achillespees of hielspoor. Lees onze folder shockwave voor meer informatie.

 

Is het voor iedereen geschikt?

Ja, iedereen kan echografie ondergaan.

 

Wat kost het?

Echografie valt onder onderzoeksmethoden binnen (gespecialiseerde) fysiotherapie. Het wordt daarom als (gespecialiseerde) fysiotherapie gezien en gedeclareerd. Indien uw (aanvullende) verzekering fysiotherapie dekt, dan vallen ook de kosten voor echografie hieronder. Indien u niet (voldoende) aanvullend verzekerd bent dan gelden onze praktijktarieven.