Verwelkom de herfst!

28-09-2015

Het is zover, de herfst staat weer voor de deur. De dagen worden heel snel korter, kouder, natter en donker. Voor veel mensen aanleiding tot een somber gevoel of een herfstdip. Vecht niet tegen de herfst maar verwelkom hem! 

 

Moeite met wakker worden nu het koud en donker is? Koop een wekker die naast geluid ook licht produceert. Zodra je iris licht vangt wordt het slaapverwekkende hormoon melatoline afgebroken en worden er stoffen geproduceerd waardoor je wakker wordt.

 

Zorg dat je voldoende buiten komt overdag. Maak een wandeling in de lunchpauze en pak vaker de fiets. Zonlicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D in de huid, en dat hebben we nodig voor onze gezondheid. Wanneer je fysiek fitter bent kan je mentaal ook meer aan.Verruil de zomerse salades en vruchten voor stamppot, wild- en stoofpotten. Als je seizoensgroenten eet dan krijg je de juiste vitamines binnen. Bovendien zijn ze verser, beter van smaak en milieuvriendelijker. Op internet zijn talloze seizoensgroentenkalenders te vinden.

 

De herfst is eigenlijk hét buitensportseizoen bij uitstek. Het wordt niet meer heet en vaak is het ook nog niet winters koud. Tijdens het sporten maken je hersenen endorfine aan. Je krijgt hierdoor een energieboost en het werkt tegelijkertijd ontspannend. Let er wel op dat je haalbare sportieve doelen stelt, want teveel willen presteren werkt overbelasting en blessures in de hand. Vraag je fysiotherapeut om advies!