Jorinde heeft de cursus Echografie afgerond

26-01-2016

Echografie, musculoskeletaal ultrasound, maakt gebruik van geluidsgolven die reflecteren op de overgang tussen weefsels waardoor het verschillende structuren van spieren, ligamenten en botten in beeld kan brengen. Op deze manier kunnen veranderingen, zoals scheurtjes of zwellingen, in het weefsel vastgesteld worden.

De onderzoeksmogelijkheid van de fysiotherapeut wordt hierdoor uitgebreid. We krijgen inzicht in de vorm, structuur en eventuele afwijkingen. De klachten kunnen vaak beter en nauwkeuriger worden aangepakt, met doelgerichte therapievormen, na dit onderzoek.

Echografie voor onderzoek wordt veel ingezet bij spier-, pees- en gewrichtsklachten van bijvoorbeeld het bekken, de kaak, schouder, elleboog, pols, heup, knie en voet.

Naast het gebruik voor onderzoek en vaststellen van letsel wordt echografie ook gebruikt voor het terugbrengen van spiergevoel en spiercontrole in het lichaam, vooral van bekken- en buikspieren. Door het in beeld brengen van de spieren kunt u duidelijk zien wat er gebeurt, en hierdoor heeft u snel het spiergevoel en de controle weer terug via deze training. De spierkracht- en balansoefeningen die u daarna aansluitend als training gaat uitvoeren zult u hierdoor sneller onder control hebben.

Jorinde mag zich nu musculoskeletaal echografist noemen.